Mi is az a tüffel?
Elsőre furának tűnhet a kinézete, azonban egy olyan édesség, ami nagy hatással lehet ízlelőbimbóira?
A csokoládé -trüffel egyfajta csokoládés édesség, amelyet hagyományosan csokoládé- illetve, kakaóporral, kókuszdióval, vagy darált és pirított csonthéjas gyümölccsel (jellemzően mogyoróval vagy mandulával) bevont csokoládés ganache belsővel készítenek, általában gömb alakú, kúpos vagy ívelt formában.
Neve a szarvasgombával, a Tuber gombafaj ehető gombáival való hasonlóságából ered.
A csokoládé trüffelek fő típusai a következők:
A svájci trüffel, amelyet olvasztott csokoládé keverésével készítenek tejszínnel és vajjal. Formákba öntik, hogy megszilárduljon, mielőtt megszórják kakaóporral. A francia trüffelhez hasonlóan ezeknek is nagyon rövid az eltarthatósági ideje, és néhány napon belül el kell fogyasztani őket.
A francia trüffel, friss tejszínből és csokoládéból készül, majd kakaó- vagy valamilyen csonthéjas gyümölcsporba forgatják.
A spanyol trüffel, étcsokoládéval, sűrített tejjel, rummal (vagy tetszőleges likőrrel) és csokoládécukorral készül.
A tipikus európai trüffel, amelyet szirupból és kakaóporból, tejporból, zsírokból és más hasonló összetevőkből állítanak elő.
Az amerikai trüffel, félig ovális alakú, csokoládéval bevont trüffel, ét- vagy tejcsokoládé keveréke vajjal készül, bizonyos esetekben keményített kókuszolajjal.
További típusok
A belga trüffel vagy praliné, sötét vagy tejcsokoládéval, ganache -val, vajkrémmel vagy mogyorókrémmel töltve.
A kaliforniai trüffel, a francia trüffel nagyobb, érdesebb változata, amelyet először Alice Medrich készített 1973 -ban, miután Franciaországban kóstolta a szarvasgombát.
Otthon is elkészíthető édesség, azonban nagy gyártók nagyon különleges ízesítésű trüffeleket alkotnak. Az egyik, ilyen kiemelkedő gyártó a francia Mathez, melynek édességei a világ minden részén , így nálunk is elérhetőek sokféle ízesítésben és csomagolásban.