header
Az íz keresőben kutathat az ÉLETÍZEKben jelenleg megtalálható összes íz és azok kombinációja között!
Bezár - Bővebben Hasznos információk: Tea

  "Életünk során főleg 3 dolgot sajnálhatunk: az elrontott ifjúságot, az értelmetlen és bamba bámulással meggyalázott szép festményeket, valamint a helytelen készítéssel elpazarolt finom teákat. " (kínai közmondás)

  A tea a víz mellett a legtöbbet fogyasztott ital a világon. A tea az Ázsiában őshonos teacserjék leveleinek és rügyeinek forró vízzel elkészített főzete. Azonban a magyar nyelvben teának nevezzük a különböző szárított növényekből, gyümölcsökből és fűszerekből összeállított keverékeket is. Így beszélhetünk rooibos, mate, gyümölcs és egyéb gyógyteákról, melyek alapanyagaikban egyáltalán nem tartalmaznak tealevelet.

 3 említésre méltó teafajta:

Thea sinensis (kínai tea, a legősibb és legaromásabb fajta)

Thea assamica (asszam tea, 1823-ban fedezte fel egy skót kutató Indiában)

Hibrid (A mai teatermelés alapja, a keresztezés ellenállóbb cserjéket eredményezett)

  A tealevelek minőségi kategorizálása a cserjén való elhelyezkedésüktől függ. Az új hajtások mindig intenzívebb aromával bírnak, így a felső levelek és a rügy az első osztályba sorolhatóak. A 3. legfelső levél már másodosztályú, s minél lejjebb haladunk,  a minősége és az értéke is annál alacsonyabb.

  A teacserjék Kínában vadon élő növények voltak. Az egyik legenda  szerint így eshetett meg, hogy i.e. 2737-ben a kínai császár éppen forró vizét kortyolgatta kertjében, mikor a szellő arra repített egy tealevelet, ami az uralkodó italába pottyant. A császár rögtön megkedvelte ízesített vizét, s később rájöttek, hogy nem csak a zamata finom, hanem gyógyír a fejfájásra, levertségre és a látás javítására is. I.e. 800-400 körül már élvezeti cikként tartották számon, s vendégeiket is teával kínálták. Ugyanúgy Japánban is elterjedt a teafogyasztás szertartása.  Itt a Zen kolostorok falai között fejlesztették ki szokásaikat, mely szerintük segít a megfelelő lelki állapot elérésében, s máig megtartotta vallási, s egyben művészi jellegét. Kínában a Ming-dinasztia (14-17.sz) korában forrt ki igazán a tea szakszerű felhasználása.

  Európába a holland kereskedők hozták be az első (zöld) teát a 17. században, s 50 éven keresztül szállították folyamatosan. Ezidáig az angolok szenvedélyes kávéfogyasztók voltak, de 1650. után áttértek a teázásra. 1669-ben Anglia megalapította a Kelet-Indiai Társaságot, s 1833-ig uralta a teák importját. Ázsiában Kanton volt a kereskedelmi központ, a szogrú kínai szabályok miatt ide korlátozódott a teák adás-vétele. Az angolok először ezüsttel fizettek a teafüvekért - ami a kincstári készletet eléggé megcsappantotta, ezért - később a fizetőeszközt az Indiából származó ópiumra váltották le. Kínának nem tetszett ez a fajta cserekereskedelem, s hangot adván akaratának, Anglia 1833-ban az "ópiumháború"-val válaszolt. 1842-re a britek kezébe került Hongkong és megtörték Kína monopóliumát. Egy kémnek köszönhetően a teakészítés fortélyait is elcsenték, s ezután zöld utuk volt saját teaültetvényeikhez és azok kereskedelméhez. Először a gyarmatokon kezdték el a termesztést, Indiában. Majd Ceylon-on (Sri Lanka) és a 20. századra Afrikában is jelentős ültetvényeket birtokoltak. Főleg fekete teát állítottak elő (jobban bírta a szállítást), ami Európa szerte igen közkedvelt lett, s mára már biztos mindenki hallott az ötórai tea fogalmáról. Ezt a szokást a 19. században bedfordi Anna hercegnő éhsége ihlette, ugyanis akkoriban a villás reggeli és az este 8 órai vacsora között nem volt étkezés. A hercegnő arra kérte személyzetét, hogy öt óra körül, mielőtt nekiállnak a vacsora elkészítésének, szolgáljanak fel egy kis teát kaláccsal. Ugyancsak Angliából terjedt el a tejjel ízesített tea. Ez a hagyomány jóval korábbról, a 17. századból ered, mikor még azt hitték, hogy a csersavak káros hatással vannak a szervezetre, orvosi javaslatra öntötték a tejet a teába (igazság szerint a tejhez adták a teát). A mai egézségközpontú szemléletek mellett a zöld és a fehér tea fogyasztása folyamatosan növekszik, s az egyéb füvek és gyógyhatású növények is egyre nagyobb szerepet kapnak a forró italozásban.


A termékek részletes infomációjáért és fotójáért kattintson a termék nevére
10 dkg
1 290 Ft
10 dkg
1290 Ft
10 dkg
1190 Ft
10 dkg
1190 Ft
10 dkg
1 190 Ft
10 dkg
1190 Ft
10 dkg
1190 Ft
  1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7   Következő oldal
  • ÉLETIZEK
  • www.eletizek.hu
  • 1118 Budapest
  • Rétköz utca 45.
  • Tel.: 06 20 4000 511
  • info@eletizek.hu
  • Nyitva: Minden nap 10-20 óráig