header
Az íz keresőben kutathat az ÉLETÍZEKben jelenleg megtalálható összes íz és azok kombinációja között!
Bezár - Bővebben Hasznos információk: Skót

  A skót whiskyknek 2 fajtája van. A főleg árpából készült malátawhisky és a kevert gabonawhisky.

  Kronológiáját tekintve a malátawhisky keletkezett előbb, egyedi teltsége és füstös, karakteres aromája különbözteti meg a házasított, és minden más whiskytől a Földön. A malátázott árpából kétszeri kisüsti lepárlással készül, melyet minimum 3 évig érlelnek tölgyfahordókban. Ezért az egyedülálló ízvilágért 3 tényező megléte elengedhetetlen. A víz, a tőzeg és a levegő. A lepárló üzemeket forrás, patak, vagy folyó közelébe telepítették, hogy a folyamatokhoz szükséges víz mindig rendelkezésre álljon. Ilyen procedúra a maláta áztatása, a desztillálás, és vizet használnak még a szeszfok beállíásához is palackozás előtt. A második specialitás a tőzeg, mely alapvetően az elpusztult növények maradványa és főleg tüzeléshez használnak. Ebben az esetben a malátázás folyamatában játszik döntő szerepet. A malátát a gabona vízben való áztatásával, csíráztatásával kapják. Így a szénhidrátok egyszerű cukorrá bomlanak, amit az élesztő később alkohollá erjeszt. Melegítéssel és füstöléssel állítják meg a csírázási folyamatot, mielőtt teljesen kigyökerezne. Ezalatt ivódik be a gabonaszemekbe ez a tőzeges buké. A harmadik tényező az oxigéndús, tiszta levegő. Egyes tengerhez közel érlelt malátákon a sós, jódos illat fedezhető fel. A minimum 3 éves érlelés még nem adja meg a megszokott testes karaktert, így értelemszerűen minél tovább érlelik annál aromásabb lesz. A skót whiskyt soha nem érlelik új hordóban. Általában előzőleg sherry-t, vagy amerikai bourbon-t tartalmazó fahordókban pihentetik. A hosszú éveket egy kb. 63%-os alkoholtartalmú párlat kezdi. A tölgyfahordő "lélegzése" során az italt különleges ízekkel gazdagítja, ugyanakkor kiengedi a nem kívánatos aromákat ,és évenként 2%-ot párologtat alkoholtartalmából. A malátawhiskyk többsége 10-16 éves korára tökéletesedik ki.

  A blended whiskyk a scotch-ok legfiatalabb családjába tartoznak. Az első, igazán átütő sikert John Walker érte el, aki házasította a malátawhiskyt egyéb gabonawhiskykkel. Elsőként mérte fel, hogy ez a könnyedebb ital mennyire piacképes, és a malátawhiskyvel szemben a kevert whisky kereslete csak nőttön-nőtt. A házasított scotch whisky 10-50% malátawhiskyt tartalmaz. Minél nagyobb arányban van jelen a maláta, annál magasabb az értéke. Mr. Walker kiváló ötletének köszönhette, hogy családi vállalkozása hamar kinőtte magát, és nemcsak Nagy-Britannia-szerte lett közkedvelt, de a tengeren túli gyarmatokon is, főként Ausztráliában. A hosszú utak és szállítás magyarázza, hogy a Johnnie Walker üvege formabontóan szögletes, négyzet alapú. A XX. század elején már 120 országban lehetett Johnnie Walker-t kapni. Többek között Churchill kedvencei közé tartozott a szivarok mellett a Black Label scotch is, ami nélkül állítólag sehova sem ment.

 


A termékek részletes infomációjáért és fotójáért kattintson a termék nevére
0,05 l
790 Ft
0,7 l
12 990 Ft
0,7 l
5 190 Ft
0,7 l
14 290 Ft
0,7 l
22 990 Ft
0,7 l
28 990 Ft
  1 - 2   Következő oldal
  • ÉLETIZEK
  • www.eletizek.hu
  • 1118 Budapest
  • Rétköz utca 45.
  • Tel.: 06 20 4000 511
  • info@eletizek.hu
  • Nyitva: Minden nap 10-20 óráig