header
Az íz keresőben kutathat az ÉLETÍZEKben jelenleg megtalálható összes íz és azok kombinációja között!
Bezár - Bővebben Hasznos információk: Amerikai

  Az észak-amerikai kontinens két whisky-készítő országot is magáénak tudhat, Kanadát és az Egyesült Államokat.

Kanadai whisky

  A kanadai whisky főként rozsból (canadian rye whisky), kukoricából és búzából készül toronylepárlassal. Ugyanúgy, mint Skóciában, tölgyfahordókban érlelik minimum 3 évig. Házasítás után 9%-nyi más eredetű párlat hozzáadása megengedett, általában brandy-vel rummal vagy bourbon-nel társítják. A rozs jellegzetes fűszeres, keser-édes karakterét a hozzákevert alkoholok lágyítják, s a bourbon vaníliás utóíze teszi selymessé és könnyen fogyaszthatóvá. A végtére is lágy ízvilága miatt számos helyen a bárok kínálatát gazdagítják, s koktélnak is kiváló alapot képez.

  Az USA-ban bevezetett szesztilalom nagy üzleti lehetőségeket hordozott magában Kanada számára a '20-as években. Egy Bronfman nevű kereskedő óriási gabona- és párlatkészleteket vásárolt fel, amikből óriási haszonra tett szert a tilalom lecsengése után. Az amerikaiak kifogytak a már elkészített italaikból, s importra szorultak északi szomszédjaik felöl. Ez a "kisebb" kockázattal járó üzlei fogás tette a Seagram-et világszintű vállalkozássá az alkoholpiacon.

Jelentősebb kanadai whiskyk: Black Velvet, Crown Royal.

Amerikai whiskey

  Az amerikai Kentucky és Tennesse államból származó whiskey-k a legismertebbek. Ezek nagy részben kukoricából készülnek, kis mértékű rozs és búza hozzáadásával. Az első kukorica-alapú whiskey-t (bourbon) 1776-ban a még Virginia államhoz tartozó Kentucky-ban gyártották. A később külön állammá függetlenedett Kentucky ad helyet a bourbon hazájának. Egyesek szerint egy tiszteletes pénz híján régi hordókat használt whiskey-je szállítására, melyeket kiégetett belülről, mielőtt beletöltötte volna az italokat. A New Orleans-i piacig tartó hosszú út során megérett és világos karamell színt vett fel a kentucky párlat. A megyére utalva, ahonnan az ital származik, bourbon névvel illette. Az első whiskey-gyártók között voltak a pennsylivániai skót és ír telepesek is, s maga George Washington is jegyzett whiskey-készítő volt.

  1964-ben egy a kongresszusban hozott határozat levédte a bourbon kifejezést. Főbb jellemzői, hogy a fermentált gabonapép legalább fele kukorica legyen, a hordóba kerülő párlat elérje a 80 (alkohol) fokot és új, belülről égetett tölgyfahordóban érlelődjön minimum 2 évig. A bourbon 99%-a Kentucky államól származik, de a törvény nem tér ki helymeghatározásra. Ugyanakkor sokak szerint a bourbon elképzelhetetlen Kentucky kasztvizeiből nyert ásványi anyagai nélkül.

Jelentősebb Kentucky Bourbon: Jim Beam

  A Tennessee whiskey-k szinte ugyanilyen eljáráson mennek keresztül, annyi különbséggel, hogy a frissen párolt whiskey-t juharfából égetett vastag faszénrétegen szűrik át mielőtt érlelnék, amitől egyfajta lágyság és könnyedség jellemzi majd a végterméket. Az állam 1941-ben ismerte el önálló típusnak, amennyiben Tennessee államban készül.

Jelentősebb Tennessee whiskey: Jack Daniel's


A termékek részletes infomációjáért és fotójáért kattintson a termék nevére
0,7 l
5 190 Ft
0,35 l
2 690 Ft
0,5 l
3 690 Ft
  1 - 2   Következő oldal
  • ÉLETIZEK
  • www.eletizek.hu
  • 1118 Budapest
  • Rétköz utca 45.
  • Tel.: 06 20 4000 511
  • info@eletizek.hu
  • Nyitva: Minden nap 10-20 óráig