header
Az íz keresőben kutathat az ÉLETÍZEKben jelenleg megtalálható összes íz és azok kombinációja között!
Bezár - Bővebben Hasznos információk: Whisky

"Az ezermérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik" (Lao-Ce)

  A whisky (usque) szó az Aque Vitae kelta megfelelőjéből rövidült le, jelentése az élet vize.

  A whisky írásmód a skót és kanadai whisky-ket jellemzi, whiskey-nek pedig Írországban és az Egyesült Államokban (USA) írják.

  A whisk(e)y különböző gabonafélékből (búzából, rozsból, zabból vagy kukoricából) illetve ezek malátázott változataiból készül erjesztéssel, lepárlással melyet sajátos érlelés követ. Az aranysárga ital alkoholtartalma általában 40-45%.  

  Nagy-Britannia lakói a bortermesztéshez kedvezőtlen időjárás ellenére sem tétlenkedtek, s megalkották a világ egyik legtöbbet fogyasztott italát, a whiskyt. Az V. századan a délebbi területekről ír szerzetesek vitték hazájukba és fejlesztették később tökélyre a lepárlás tudományát. Az első feljegyzés a XII. századból származik, II. Henrik írországi hódításai idejéből. 1494-ben egy másik írásos emlék egy királyi parancsot őriz, mely az élet vizének elkészíttetését tartalmazza. Azonban ebben a korban csupán gyógyászati célokra alkalmazták, mint például hasi panaszok enyhítésére, szélütésre és himlő orvoslására. A középkorban még gyermekcipőben járó lepárlási technika elmaradottságának köszönhetően valószínűsíthető, hogy a whiskyt gyógyfüvekkel készítették és mézzel ízesítették. A tengeren túl letelepedett szigetlakók sem akartak megválni a whiskyfogyasztás hagyományától, így kezdetben az óhazából szállíttattak, s idővel ők is kialakították desztilláló üzemeiket. A XVIII-XIX. századra már az amerikai és kanadai whiskyk is külön kategóriát képeztek.

A whisk(e)yk főbb fajtái:

Skót: scotch (árpa-alapú) - malt (maláta), blended (kevert).

Kanadai: rozs-alapú kevert whiskyk.

Ír: irish.

Amerikai: rye (rozs), bourbon (kukorica-alapú), tennessee és blended.

Fogyasztás

  Minden nemes párlatot tulipános (keskenyedő falú) pohárban érdemes kóstolni, ez segíti az aromák kibontakozását.  A megszokott fogyasztása azonban egyenes falú, széles aljú pohárban történik, jéggel vagy jég nélkül lassan ízlelgetve, kortyolgatva. Ha kezünkkel körkörös mozdulatokat téve megringatjuk poharunkban a whisky-t, az ital feltapadásából ("lábából") következtethetünk alkoholtartalmára és természetes viszkozitására.

Whisky-lexikon

pure pot still whiskey: tiszta kisüsti whiskey (ír) - árpamaláta és árpaszemek pépjéből készül kisüsti lepárlással

malt whisky: malátázott árpából erjesztik kisüsti lepárlással

single malt: házasítatlan malátawhisky - egyetlen lepárlóhelyen készített malátawhisky

vatted malt /pure malt /blended malt: házasított malátawhisky - különböző lepárlóhelyen készített malátawhiskyk keveréke

grain whisky: gabonawhisky - malátázott árpa és egy másik fajta főzött gabonamag keverékéből készítik folyamatos lepárlással (single grain, ha csak egyféle gabonából készül)

blended whisky: maláta- és gabonawhiskyk keveréke, általában több lepárlóhelyről


A termékek részletes infomációjáért és fotójáért kattintson a termék nevére
0,05 l
790 Ft
0,7 l
12 990 Ft
0,7 l
5 190 Ft
0,7 l
14 290 Ft
0,7 l
22 990 Ft
0,7 l
28 990 Ft
  1 - 2 - 3   Következő oldal
  • ÉLETIZEK
  • www.eletizek.hu
  • 1118 Budapest
  • Rétköz utca 45.
  • Tel.: 06 20 4000 511
  • info@eletizek.hu
  • Nyitva: Minden nap 10-20 óráig