"Az ezermérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik" (Lao-Ce)
A whisky (usque) szó az Aque Vitae kelta megfelelőjéből rövidült le, jelentése az élet vize.
A whisky írásmód a skót és kanadai whisky-ket jellemzi, whiskey-nek pedig Írországban és az Egyesült Államokban (USA) írják.
A whisk(e)y különböző gabonafélékből (búzából, rozsból, zabból vagy kukoricából) illetve ezek malátázott változataiból készül erjesztéssel, lepárlással melyet sajátos érlelés követ. Az aranysárga ital alkoholtartalma általában 40-45%.
Nagy-Britannia lakói a bortermesztéshez kedvezőtlen időjárás ellenére sem tétlenkedtek, s megalkották a világ egyik legtöbbet fogyasztott italát, a whiskyt. Az V. századan a délebbi területekről ír szerzetesek vitték hazájukba és fejlesztették később tökélyre a lepárlás tudományát. Az első feljegyzés a XII. századból származik, II. Henrik írországi hódításai idejéből. 1494-ben egy másik írásos emlék egy királyi parancsot őriz, mely az élet vizének elkészíttetését tartalmazza. Azonban ebben a korban csupán gyógyászati célokra alkalmazták, mint például hasi panaszok enyhítésére, szélütésre és himlő orvoslására. A középkorban még gyermekcipőben járó lepárlási technika elmaradottságának köszönhetően valószínűsíthető, hogy a whiskyt gyógyfüvekkel készítették és mézzel ízesítették. A tengeren túl letelepedett szigetlakók sem akartak megválni a whiskyfogyasztás hagyományától, így kezdetben az óhazából szállíttattak, s idővel ők is kialakították desztilláló üzemeiket. A XVIII-XIX. századra már az amerikai és kanadai whiskyk is külön kategóriát képeztek.
A whisk(e)yk főbb fajtái:
Skót: scotch (árpa-alapú) - malt (maláta), blended (kevert).
Kanadai: rozs-alapú kevert whiskyk.
Ír: irish.
Amerikai: rye (rozs), bourbon (kukorica-alapú), tennessee és blended.
Fogyasztás
Minden nemes párlatot tulipános (keskenyedő falú) pohárban érdemes kóstolni, ez segíti az aromák kibontakozását. A megszokott fogyasztása azonban egyenes falú, széles aljú pohárban történik, jéggel vagy jég nélkül lassan ízlelgetve, kortyolgatva. Ha kezünkkel körkörös mozdulatokat téve megringatjuk poharunkban a whisky-t, az ital feltapadásából ("lábából") következtethetünk alkoholtartalmára és természetes viszkozitására.
Whisky-lexikon
pure pot still whiskey: tiszta kisüsti whiskey (ír) - árpamaláta és árpaszemek pépjéből készül kisüsti lepárlással
malt whisky: malátázott árpából erjesztik kisüsti lepárlással
single malt: házasítatlan malátawhisky - egyetlen lepárlóhelyen készített malátawhisky
vatted malt /pure malt /blended malt: házasított malátawhisky - különböző lepárlóhelyen készített malátawhiskyk keveréke
grain whisky: gabonawhisky - malátázott árpa és egy másik fajta főzött gabonamag keverékéből készítik folyamatos lepárlással (single grain, ha csak egyféle gabonából készül)
blended whisky: maláta- és gabonawhiskyk keveréke, általában több lepárlóhelyről
1 - 2 - 3 | Következő oldal |