header
Az íz keresőben kutathat az ÉLETÍZEKben jelenleg megtalálható összes íz és azok kombinációja között!
Bezár - Bővebben Hasznos információk: Pálinkák

  A pálinka egy színtelen gyümölcspárlat, melyet hűtve illetve jéggel is fogyasztanak, de körülbelül 18°C-os hőmérsékletnél hozza ki a gyümölcsök igazi aromáját . Alkoholtartalma 40-45% között mozog. Ha 40% alatti alkoholtartalomra leszünk figyelmesek, akkor nem valódi párlatot tartunk a kezünkben. Magyarország gazdag gyümölcsválasztéka tette lehetővé, hogy a pálinkát igazi hungaricum-ként tartják számon. Azonban szinte minden országnak megvannak a saját gyümölcsfajtái, melyekből a területre jellemző párlat készülhet. Ki ne hallott volna a németajkú országok Schnapps-áról, vagy a normandiai almapárlatról, a Calvados-ról. Nincs olyan ország, mely ne használta volna ki gyümölcsfáik leérését. Látogassunk el pár helyre, hol mit készítenek. A legnépszerűbb amerikai almapárlat az Applejack, a dél-afrikaiak pálinkája pedig a Buchu. A Kirschwasser-t Németorszégban párolják, a Poire Williams a svájci körtepálinka. A környező országok is rendelkeznek pálinkafőző hagyományokkal. A szláv területek szilvapálinkája a Sligovica, a Rakia-t pedig sokféle gyümölcsből főzhetik. Magyarországon a leggyakoribb a kajszibarack, alma, szilva, körte, csersznye, meggy, bodza, eper és a szőlőtörköly (a kisajtolt szőlő présben maradó része- kocsány, szőlőmag, héj). Ugyanakkor hazánkban is hozzányúltak a megszokottnál eltérőbb alapanyagokhoz, amik területenként változnak. Ilyen Makón a hagymából készített pálinka, Röszkén a paprikából nyert párlat és beszélhetünk még fenyőpálinkáról, fűszerezett és ágyas pálinkákról. A pálinka név az Európai Unióban le van védve. Ezt a megnevezést kizárólag Magyarország (és 4 osztrák tartomány) használjatja, a Romániában készült párlatok Palinca néven hozhatók forgalomba. A pálinkatörvény pedig kimondja, hogy kizárólag csak a 100%-ban (hazánkban termett) gyümölcsből vagy szőlőtörkölyből készült pálinkát illeti a név, melyek cefréjéhez nem adagoltak cukrot és egyéb édesítőanyagot. Az eredetmegjelöléssel ellátott pálinkák pontosan meg kell határozzák a gyümölcsfajták nevét és származási helyét (Kecskeméti Barackpálinka). A gyümölcs termesztési helyét származási bizonyítvánnyal kell igazolni.

 A pálinkát egészséges, aromákkal teli érett gyümölcsből kell készíteni. A gyümölcsök magas cukortartalma garantálja az ízekben gazdag nemes párlatot. A válogatott, érett terméseket erjedni hagyják, s fajélesztőt adnak hozzá, elősegítve ezzel az egyenletetes lefolyású erjedést. Eközben ügyelnek arra, hogy a cefre ph-értéke 3 körül legyen, különben könnyen fertőződhet. Általában 9-10 napig hagyják az erjesztőtartályokban. A kierjedt cefrét egy edényben felmelegítik, a felszálló gőzöket egy csőrendszerbe vezetik, majd hűtőtartályokon keresztül átvezetve lehűtik. Az így keletkezett kondenzált folyadékot összegyűjtik, s réz- vagy rozsdamentes acéltartályokban párlatot készítenek belőle. A hevítés elején és végén  mérgező és kellemetlen anyagok keletkeznek (metilalkohol, kozmaanyagok, melyektől további lepárlásokkal szabadulhatnak meg). A folyamat közepén desztillálódik a középpárlat, a legértékesebb rész (franciául: le cour (szív)). Ebből készülnek a kellemes, aromákban gazdag, tiszta párlatok. A párlat érlelése acéltartályokban illetve üvegballonokban történik legalább 3 hónapig.

Kétféle desztillálási módszert különböztetünk meg, a megszakított és a folyamatos lepárlást. A megszakított lepárlás a pálinkafőzés hagyományos módja, még a mai napig sok helyen használják. Hátránya, hogy a berendezést minden lepárlás után ki kell tisztítani. A folyamatos lepárlás ennél sokkalta olcsóbb és egyszerűbb. Ezt főleg a nagy desztillálók alkalmazzák. A főzéshez használt üstöket mindkét esetben vörösrézből készítették, annak katalizáló tulajdonsága miatt. Azonban ma már egyre több helyen saválló (rozsdamentes) acélberendezések működnek. A technika ezekbe az üzemekbe is belopódzott: a gépek számítógére vannak kötve, így elektronikusan is tudják ellenőrizni a folyamatokat.

 


A termékek részletes infomációjáért és fotójáért kattintson a termék nevére
0,35 l
6 890 Ft
0,5 l
7 490 Ft
  • ÉLETIZEK
  • www.eletizek.hu
  • 1118 Budapest
  • Rétköz utca 45.
  • Tel.: 06 20 4000 511
  • info@eletizek.hu
  • Nyitva: Minden nap 10-20 óráig