header
Az íz keresőben kutathat az ÉLETÍZEKben jelenleg megtalálható összes íz és azok kombinációja között!
Bezár - Bővebben Hasznos információk: Likőr/keserű

  A likőr aromákkal, gyümölccsel (málna, áfonya) vagy különböző növényekkel (menta, ánizs, üröm) ízesített alkoholpárlat. Alkoholtartalma legalább 15%, de találkozhatunk 55%-os likőrökkel is. Sűrűségétől függően megkülönböztetjük a klasszikus likőröket a krémlikőröktől. Ez utóbbi nagyobb cukortartalmú, és olajsűrűségű.

  A likőrt is, mint oly sok más italt, először gyógyszer gyanánt készítették. Az utókornak fennmaradt írások szerint már Hippokratész is készített gyógyhatású tonikokat, bár ezek nem tartalmaztak alkoholt. A mai keserűk megszületésében nagy szerepet játszottak a középkori szerzetesek és az alkimisták. Ők kezdték el a növényeket macerálni (alkoholban áztatni), hogy hatóanyagaikat és aromáikat kinyerjék. Keserű ízét is ebben a folyamatban kapja, ezért gyakran megfelelő mennyiségű cukor hozzáadásával ízesítették.

  A likőröket általában aperitivként, a kererűket inkább étkezés után szokták fogyasztani, de mindkét esetben kifejtik jótékony, digesztív hatásukat.

  Az abszint egy zöldes színű likőr, amely ánizst és fehér ürmöt tartalmaz. Sokak szemében az abszint nem egyszerű likőr, hanem narkotikum is. Feltehetőleg a görög apsenthios szóból ered, melynek jelentése ihatatlan, vagy az üröm latin nevéből. 1792-ben egy francia orvos gyógyszernek készítette, ám hamarosan egész Franciaország ismerte a "zöld tündér" bohém társaságát. A 20. század elején az egész világon betiltották. 

  Az amaretto sárgabarackmagból készült szeszes ital, melyet egy festművész ihletett a reneszánszban. Da Vinci tanítványa, Luini egy fogadóban szállt meg, ahol megörökítette az özvegy fogadósnét. Az asszony cserébe szedett a kertjéből egy kis sárgabarackmagot, amit brandyben áztatott, majd ízesítés után megszületett a Disaronno Amaretto.


A termékek részletes infomációjáért és fotójáért kattintson a termék nevére
0,7 l
4 500 Ft
0,7 l
2 650 Ft
0,7 l
2 650 Ft
0,7 l
2 650 Ft
0,7 l
7 190 Ft
0,7 l
6 190 Ft
0,7 l
4 990 Ft
0,5 l
6 450 Ft
  1 - 2 - 3   Következő oldal
  • ÉLETIZEK
  • www.eletizek.hu
  • 1118 Budapest
  • Rétköz utca 45.
  • Tel.: 06 20 4000 511
  • info@eletizek.hu
  • Nyitva: Minden nap 10-20 óráig