header
Az íz keresőben kutathat az ÉLETÍZEKben jelenleg megtalálható összes íz és azok kombinációja között!
Bezár - Bővebben Hasznos információk: Egyéb

  Polcainkon sok egyéb ital is megtalálható, melyek ugyancsak érdemelnek némi bemutatást. Ejtsünk tehát néhány szót róluk is:

  A vodka szó az orosz nyelvben a voda (víz) szó becézése, tehát jelentése "vizecske". Vodkát valószínűleg a lengyelek készítettek először a 8. században fagydesztillálással, azonban az első írásos bizonyítékok a 15. századra utalnak. Akkoriban növényi kivonatokkal és cukorral ízesítették, de használták borotálkozás utáni arcszeszként is. Alapanyagát tekintve a felsőbb osztály rozsból, a szegény réteg (a nép) pedig krumpliból és céklából készített vodkát fogyasztott. A mai vodkakészítés alapja a gabona (rozs, árpa, búza, kukorica), s a Smirnoff lepárló megalakulásától (1860.) tiszta és magas alkoholtartalmú vodkákat gyártanak (a dermesztő orosz télben ne fagyjon meg). Mire ezt az alkoholfokot eléri, több lepárláson megy keresztül, s ettől egyre tisztább és semlegesebb italt kapunk. Íztelen és szagtalan jellegét a faszenen való szűrés is biztosítja (1780. óta). Általában faszenet vagy aktívszenet használnak (néhol kvarckristályt), s az ital akár kilencszeres szűrésen is átmehet, hogy minőségi vodkához jussanak.  Semleges ízvilágának köszönheti, hogy világszerte megannyi koktél koktél alapját képezi. Ha magában fogyasztjuk, a vodkát tegyük mélyhűtőbe a felespohárral együtt. Kitűnően illik kaviárhoz, füstölt halhoz és lazachoz.

  A gin a holland genever (boróka) angolok által rövidített változata. A gin borókával ízesített gabonapárlat, de sok más jótékony hatású növényi alapanyagot is tartalmaz (citrusfélék, koriander, kardamom, szerecsendió, kamilla - tengeri kereskelmi erős pozíciója révén sok egzotikus növény és fűszer megfordult a holland kikötőkben). A 16. században egy németalföldi orvos találta fel a genevert, s immunerősítőként és gyomorbántalmak ellen használták. Angliába a Németalföldről hazatért katonák vitték, s azonnal meghódította a szigetoszágot. Főképp, mert a holland származású angol király korlátozta a bor és a brandy importját Franciaországból és a skótokkal ellentétben az angoloknak nem volt nemzeti itala. A 18. századra a polgári réteg divatos szokása lett a gin fogyasztása, tonic-kal keverve máig az egyik legnépszerűbb long-drink. (A gyarmati időkben a trópusokon dolgozó hivatalnokok védőitalává vált, kinintartalma miatt a malária okozta megbetegesések leküzdésében igen hatásos ellenszernek bizonyult).

  A rum a cukorgyártás melléktermékeként keletkező melaszból készül. (Kivéve a rum agricole-t, amit cukornádból gyártanak). A rum Amerika meghódítása után keresett árucikké vált, sőt fizetőeszközként is használták a rabszolgakereskedelemben. Hatféle rumot különböztetünk meg. A fehér rumot (könnyed, színtelen - a folyamatos lepárlás és szűrés után rögtön palackozzák -, semleges íze miatt a koktélok világában foglal el előkelő helyet), az arany rumot (közepesen testes, enyhén édeskés, aranyló színét a csekély időtartamű hordós érlelés során nyeri), a barna rumot (testes, aromákban gazdag, a kisüsti lepárlás után hordóban érlelik), az Anejo-t (komplex ízvilágú, hosszan érlelik fahordókban, mely során megkapja jellegzetes sötét ámbraszínét), a fűszerezett rumot (főleg trópusi gyümölcsök és fűszerek - ananász, fahéj, vanília - hozzáadásával készül) és az overproof-ot (nagyon magas alkoholtartalmú, minimum 70%).

  A tequila a mexikóiak nemzeti itala, kizárólag kék agavéból készül, alkoholtartalma 40%. Az indiánok már több évszázada fogyasztják az agavé erjesztett levét a pulquét. (A vallási rituálék itala ez, a mindennapokban halálbüntetés járt fogyasztóinak.) A spanyol telepesek merítettek az ötletből és technikai tudásukat hozzáadva, elkezdték lepárolni a pulquét. Ma tequilának a Jalisco tartományban, kék agavéból gyártott ital minősül. (Ezzel szemben a mezcal Mexikó bármely területéről származhat, s esetenként pár kukacot is fellelhetünk a palackban). A tequila kétszeres lepárláson megy keresztül, és az azt követő hordós érlelés határozza meg, hogy a Silver vagy a Gold kategóriába tartozik-e. Az arany tequila akár öt évtizedig is állhat a hordókban.

  A cachaca-t négyszáz éve még csak a cukornádültetvényeken dolgozó rabszolgák fogyasztották, mára már Brazília nemzeti itala. A cachaca a cukornád levéből készül, amit lepárlás előtt többször is megfőznek, hogy koncentráltabb legyen a folyadék. Ezután három hétig erjesztik fakádakban. Jellegzetes cukornád íze és illata a lepárlás után is megmarad.

  A calvadost akár 30 féle különböző almából is készíthetik, melyek meghatározott cukor- és savtartalommal kell bírjanak. Az alma feldolgozása a darálásával kezdődik, s kipréselésével megkapják az almalevet. Ez hamar erjedésnek indul, amiből almabort kapunk, más néven cidert. Ezután kétszeres kisüsti lepárlással almapárlatot készítenek belőle. A friss párlat színtelen, erőteljes illattal, ami a tölgyfahordós érlelés alatt kellemes aromákká alakul, s aranyló sárgásra színezi be az italt.

  A vermut borból, alkoholból, ürömből és gyógynövényekből készül. Maga a wermut szó ürmöt jelent, készítésénél az üröm leveleit használják fel. Három eljárási módot különböztetünk meg. Az olaszt, a dél-franciaországit és a savoyait. Itáliában a növényeket alkoholba áztatják, majd ennek kivonatát házasítják az alapborral. Ebből születik meg többek között a Cinzano és a Martini. Dél-Franciaországban az alapbort felerősítik a párlattal, majd szabadon érlelik. Ezt két részre bontják, az egyikbe még több alkoholt öntenek, amiben a növényeket macerálják, a másikba pedig bort öntenek, s a végén a két részt házasítják. (Noilly Prat). A vermutot aperitifként fogyasszuk, nem túl magas alkoholtartalma és száraz mivoltja felkészíti a gyomrot az étkezésre.

 

 


A termékek részletes infomációjáért és fotójáért kattintson a termék nevére
0,7 l
7 390 Ft
0,7 l
8 290 Ft
0,7 l
4 590 Ft
0,7 l
5 690 Ft
0,5 l
4 190 Ft
0,05 l
550 Ft
0,7 l
4 190 Ft
0,05 l
660 Ft
0,7 l
7 190 Ft
  1 - 2 - 3 - 4   Következő oldal
  • ÉLETIZEK
  • www.eletizek.hu
  • 1118 Budapest
  • Rétköz utca 45.
  • Tel.: 06 20 4000 511
  • info@eletizek.hu
  • Nyitva: Minden nap 10-20 óráig