header
Az íz keresőben kutathat az ÉLETÍZEKben jelenleg megtalálható összes íz és azok kombinációja között!
Bezár - Bővebben Hasznos információk: Sörök

"Egy szép napfelkelte üdítőbben hat az ember kedélyállapotára, mint bármi más. A hideg sör kivételével. " Michael Palin

  Az első sörkészítők Mezopotámia és Egyiptom földjein tevékenykedtek. A Tigris és Eufrátesz közötti vidéken Hamurappi nevéhez fűződik a sörfőzés rejtelmeinek megörökítése. Törvényoszlopán a büntetőjog mellett helyet kapnak a sörkészítés szabályai is. Életüket a mézzel és gyümölcssűrítménnyel "megbolondított" sör tette még változatosabbá. A Nílus-menti civilzáció papirusztekercsei is a sörfőzdék mindennapi működéséről számolnak be. A rabszolgák és a tehetősebb emberek körében egyaránt népszerű italnak számított. A társadalmi fejlettséget tükrözi, hogy már olyan szankciókat is törvényerőre hoztak, melyek a taverna látogatását és a sör fogyasztását szabályozták. A különböző - sör és bor - receptúrák a Földközi-tenger északi partjaira is eljutottak. Az ásatásokon előkerült sörfőző felszerelések a IV. század germán katonáinak szokásaira engednek következtetni. Az középkori kolostorok tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódott a folyékony kenyér elkészítése. A böjt alatt ugyanis az ivás nem volt tilos, így a szerzetesek bátran kísérleteztek saját élvezeti cikkeikben. Sokat javítottak a serfőzés technikáján, ők adtak elsőként komlót a sör ízesítéséhez. Több mai európai (flamand, vallon, német) sörgyártó is ragaszkodik kolostori hagyományihoz.

  A sörök bizonyítottan pozitív hatással vannak az emberi szerveztre, természetesen mértékkel fogyasztva. Antioxidáns tartalma erősíti az immunrendszert, s véd a megbetegedések ellen, magas B-vitamintartalma miatt nyugtatólag hat és oldja a feszültséget. Emellett számos ásványi anyag található benne, ilyen például a réz, a vas, a cink és a magnézium. Vízhajtó és megelőzi a vesekő-képződést, így több európai országban (Lengyelország, Csehország) a sört receptre is lehet kapni.

  A söröket általában két nagy kategóriába szokták sorolni az erjesztés módja szeint, a Lager és az Ale típusokba. Azonban a teljesség igénye megkívánja a többi erjesztési eljárás feltüntetését. Kezdjük talán a spontán erjesztésű sörökkel (Lambic/belga búzasör). Ennek piciny hazája Lambeek falucska Belgiumban. A 15. században fejlesztették ki, a végeredmény egy igen száraz, szénsavban dúsnak nem mondható, kissé savanykás, gyümölcsös aromájú sör. Három alkategóriája a Geuze, a gyümölcs-Lambic és a Faro. A felsőerjesztésű sörök (Ale) az egyik legrégebbi sörkészítő eljárásba tartoznak. A spontán erjedés során keletkezett habot lemérték, s erjedését azzal indították el, nyitott erjesztőüstökben. A sörcefrét 15-20°C-ra hűtik vissza, ami az élesztőkultúra (ami a cefre tetjén marad) hozzáadása után akár 25 °C-ra is felmelegedhet. A magasabb hőmérséklet miatt gyorsabban zajlik a folyamat, de több meg nem erjedt cukor található benne. Ezután még 3-7 napig hordókban tárolják. Színük a halvány sárgától egészen a feketébe nyúló sötétig terjed. Altípusai közé tartozik a Bitter Ale, a Cream Ale, a Scotch Ale, az Irish Red Ale, a Stout és a Porter. Az alsóerjesztésű (Lager) söröknél az 5°C-ra lehűtött sörcefréhez adják az élesztőkultúrát, ami az üst alján telepszik meg, s a heves reakciók miatt fellépő hőmérsékletnövekedést folyamatosan szabályozzák. Négy hétig érlelődik, majd speciális tartályokban tárolják őket palackozásig. A német "lagern" szóból ered, ami tárolást jelent. Régen a kolostorok pincéiben raktározták a megerjedt söröket, ahol tovább értek. A legismertebb Lager sörtípus a Pils sör, őt követi a Bock sör. Amikor mindkét erjesztési módot alkalmazzák, azt hibrid eljárásnak nevezzük. Itt keverednek az alsó- és a felsőerjesztésű sörök készítésének elemei. Ilyen eljárással készül a búzasör, a gőzsör és a füstölt sör. Az ötödik eljárási technikával az alkoholmentes sört állítják elő. Itt a sörcefre csupán 6%-os alkoholtartalommal bír, amiből egy nagyon minimális alkoholt tartalmazó söritalt kapunk.

  A sör készítése a malátázással kezdődik, ahol a tisztított gabonát beáztatják, s meleg hőmérsékleten csíráztatják, ami keményítőtartalma miatt lesz az alkoholos lebomlás fő szereplője. A növekedést egy bizonyos stádiumban aszalással megállítják, s a malátát egy hengermalomban őrlik, illetve zúzzák, hogy a héja ne sérüljön. A megőrölt malátát egy cefrézőkádba engedik vízzel, majd hevíteni kezdik. A malátalé kétféle eljárással készülhet: infúziós eljárással és dekokciós eljárással. Az előbbinél egy cefrézőkádban melegítik a fel a cefrét először 50-55°C-ra, ahol a keményítők már elkezdenek cukorrá alakulni. A hőmérsékletet egészen 75°C-ig melegítik tovább, ahol kiválnak a nem erjeszthető cukrok is, ezek határozzák meg, mennyire lesz édes a sör. A dekokciós eljárás során két kádat használnak, s az egyikben felforralt cefrét visszaöntik a másik kádba. Ezt főleg a láger söröknél alkalmazzák. A folyamat lényege tehát mindkét eljárás esetében, hogy a keményítő itt alakul át cukorrá, amiből alkohol lesz. A cefrézés után a malátalevet átszűrik, s ezt a letisztult folyadékot nevezzük sörcefrének. Ezt egy főzőüstbe helyezik, s elkezdik főzni. A főzés célja egyrészt a sterilizálás, másrészt a fehérjék duzzasztása, amitől a sör a testességét kapja. Ezalatt történik a komló hozzáadása is. A főzés után komlószűrővel még egyszer átszűrik, s a cefrét bizonyos hőmérsékletre lehűtik. Élesztőkultúra hozzáadásávalelindítják az erjesztési fázist. Erjesztési módok szerint több eljárásról beszélhetünk. Főként hideg és meleg erjesztés között teszünk különbséget (alsó- és felsőerjsztésű). Az erjedés után a sört különleges, kondícionáló tartályokban tárolják, ahol tovább erjed kb. 2-5 hónapig. Mielőtt pasztörizálják, eltávolítják az élesztő maradványait. A hőkezelés során a baktériumok és mikroorganizmusok elpusztulnak.


A termékek részletes infomációjáért és fotójáért kattintson a termék nevére
Belgium
0,33 l
690 Ft
Belgium
0,33 l
529 Ft
Belgium
0,33 l
890 Ft
Belgium
0,75 l
2 590 Ft
Belgium
0,75 l
2 590 Ft
Belgium
0,75 l
2 590 Ft
Belgium
0,33 l
890 Ft
Belgium
0,33 l
850 Ft
Belgium
0,33 l
690 Ft
  1 - 2 - 3 - 4   Következő oldal
  • ÉLETIZEK
  • www.eletizek.hu
  • 1118 Budapest
  • Rétköz utca 45.
  • Tel.: 06 20 4000 511
  • info@eletizek.hu
  • Nyitva: Minden nap 10-20 óráig