"Hibrid meghajtású vagyok. Borral és csokival is működök!"
Az étcsokoládéknak számos fajtája van, attól függően, mennyi cukrot, kakaót tartalmaz, ezek milyen minőségűek, a kakóbab melyik termőterületről származik. Általában az étcsoki 43-75% kakótartalommal bír. A keserédes étcsoki minimum 35%-os, a kesernyés csoki 50-70%-os. Beszélhetünk tiszta csokoládéról is, ami 60%-ban tartlamaz kakaót az étcsoki esetében és nem adnak hozzá extra zsíradékot, tartósítószert és adalékanyagot. Ha még környezetbarát eljárással is készül, akkor az organikus csokik kategórájába sorolhatjuk őket. 75% felett - bár az ínyencek inkább 85%-os alsó határt szabnak meg - sötét, azaz keserű csokoládénak számítanak. Ezek nem tartalmaznak cukrot, s a kakaó mennyisége elérheti a 90%-ot.
A kakaó gyógyító hatásaival már a maják is tisztában voltak. A kakaóvajat gyógybalzsamként kenték sebeikre, az indián harcosok pedig stimulálószerként használták. A csokoládéban található hatóanyagok ösztönzik az endorfin termelését, s ugyebár tudjuk, a boldogság az élet minden területén mozgatórugó lehet. Fogyasztása jócskán megnöveli energiánkat, serkenti a szellemi tevékenységet és ásványi anyag tartalma erősíti szervezetünket. Megtalálható benne a réz, a foszfor, a vas, a magnézium és a kálcium is. Azonban oda kell figyelni a kakaó és a hozzáadott cukor mennyiségére és minőségére. A tejcsokoládé lehet ugyanannyira egészséges, mint az étcsokoládé ártalmas, ha az alapanyagok nem megfelelőek.
1 - 2 - 3 - 4 | Következő oldal |