header
Az íz keresőben kutathat az ÉLETÍZEKben jelenleg megtalálható összes íz és azok kombinációja között!
Bezár - Bővebben Hasznos információk: Pezsgő

 A pezsgő a világ minden részén az ünneplés szimbóluma és elengedhetetlen kelléke. Ez az aranylóan áttetsző szénsavas nedü a bor fermentációja során keletezik.

  Készítése tehát az alapbor előállításával kezdődik. Az alapbor tartalmazhat fehér és kék szőlőt egyaránt. Elsőre biztos hihetetlennek tűnik, hogy kékszőlőt adnak az alaphoz (főleg pinot noir-t), de az csak enyhe préselésen megy keresztül, így mustja világos színű marad. Az egyszer kipréselt must éjszakára kádakban marad, hogy a lebegő részecskék (seprő) szabadon kiválhassanak. Másnap erjesztőkádakba fejtik, s fajélesztő hozzáadásával megkezdik az alkoholos erjesztést (a szőlőcukor alkohollá alakul). Az elkészült bort még fél évig hagyják állni, s a tavasz beköszöntével a borokból összeállítják az alapbort. Különböző termőterületről származő és más-más érvjáratú borokat házasítanak össze (assemblage), melyek jó esetben azonos sav- és cukortartalommal bírnak. Az assemblage után még az év végéig nem palackozzák az alapbort. Januárban aztán üvegekbe töltik, cukrot és élesztőt adnak hozzá, s a palack légmentes lezárásával elindítják a második fermentációs folyamatot, mely során a szénsav már bent ragad az üvegben. Ezek után ez a pezsgőalap 15 hónaptól akár 3 évig is pihenhet a pincében. Az itt keletkezett seprőt a rázás procedúrájával a kupak felé terelik (rázódobozokban egyre meredekebben helyezik el a palackot). A 6 hetes ülepedési szakasz után az üveg nyakát fagyasztófolyadékba mártják, majd a rögzítő kupakot eltávolítják a seprővel együtt (degorzsálás). Mielőtt végleg lezárnák a szállításra kész palackot, a folyadékveszteség miatt expedíciós likőrrel töltik fel az üveget. Ez érett bor és cukoroldat elegye. Az üveget parafadugóval zárják és szorítókosárral védik a keletkező nyomás következtében fellépő kitöréstől.

Pezsgőtípusok

Brut Sans Année, Millésimé (egy évjáratú alapborokból), Blanc de Blancs (fehérszőlőből - chardonnay), Blanc de Noirs (kékszőlőből - pinot noir), Rosé, Cuvée Speciale, Monocrus (egy termőterület, egy évjáratú alapbor)

Cukortartalom szerint (növekvő sorrend)

Brut de Brut, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec, Demi Sec, Doux

Pezsgőkészítési módszerek

Palackos erjesztés (0,75l, 1,5l), Tankos erjesztés, Asti módszer

A pezsgő feltalálásáról Dom (Pierre) Pérignon gondoskodott, aki 1665-ben egy kolostor pincemestere lett Franciaországban. Ő volt az, aki elsőként kezdte osztályozni a szőlőfajtákat, és házasított borokat. Munkássága nagyban hozzájárul a pezsgőkészítés alapjaihoz, de ő már nem láthatta borai pezsgését. A 18. századra már a világ számos területén gyártották és fogyasztották ezt a szénsavas italt. Magyarországon az első picészet (Hubert) 1825-ben, Pozsonyban létesült. Pesten az első pezsgőgyárat Hölle Márton indította be Józsefvárosban a század közepén. 1882-re a hazai bor- és pezsgőkészítés és forgalmazás központja Promontor lett (1885-től Budafok). Itt alakult meg Törley J. & Tsa is. Budafok felkapottsága valószínűleg jó vasúthálózatának és a Duna menti hajózhatóságának tudható be, népszerűsége pedig a Törley és a Francois család letelepedésének, és a már saját korukban világhírű tevékenységeiknek köszönhető. Az első viládháború alatt a pezsgő ára az egekbe szökött. A gyárak egymás után zártak be, s csak kevés tudta biztosítani megélhetését. Fordulat a világgazdasági válság előtt állt be, amikor magyar pezsgőket a világ számos területére exportáltak (Olaszország, Anglia, Franciaország, USA) és új pincegazdaságok alakultak (Zichy). Azonban a következő világháború nagy pusztításokat okozott még a megmardt pincészetekben is (Littke, Törley, Francois, Esterházy). Talpraállás után 1951-ben a Törley pinvészetet államosították, s 1955-ben létrehozták a Hungária pezsgőgyár elődjét. A '60-70-es években a Hungarovin megvette a Törley-t, s a Francois család névhasználati jogát is felvásárolta. Henkell&Söhnlein pedig a rendszerváltás után tett szert a Törley, Francois és a balatonboglári pincékre, s 2004-ben TÖRLEY pezsgőpincészetté változtatta nevét.

 


A termékek részletes infomációjáért és fotójáért kattintson a termék nevére
Olaszország
0,75 l
4 390 Ft
Franciaország
0,75 l
4 190 Ft
Franciaország
0,75 l
4 190 Ft
Franciaország
0,75 l
4 190 Ft
Villány
0,75 l
2 950 FtAkciós
Franciaország
0,75 l
17 990 Ft
Olaszország
1,5 l
5 950 Ft
Olaszország
0,75 l
3 850 Ft
Ausztria
0,75 l
4 490 Ft
Ausztria
0,2 l
1 590 Ft
  1 - 2   Következő oldal
  • ÉLETIZEK
  • www.eletizek.hu
  • 1118 Budapest
  • Rétköz utca 45.
  • Tel.: 06 20 4000 511
  • info@eletizek.hu
  • Nyitva: Minden nap 10-20 óráig