header
Az íz keresőben kutathat az ÉLETÍZEKben jelenleg megtalálható összes íz és azok kombinációja között!
Bezár - Bővebben Hasznos információk: Fehérbor

"A rizling olyan a magyar borok között, mint a közhely az emberi gondolkodásban: összeköti az emberi dolgok mélyebb értelmét." Márai Sándor

  A bor a szőlő erjesztésével nyert, könnyed alkoholtartalmú ital. A szőlőből készített borok 8,5-14% alkoholtartalommal bírnak, ami a cukor mennyiségétől függ. Az alkoholnak ugyanakkor konzerváló szerepe is van. Az alacsonyabb alkoholfokú borok nehezebben eltarthatóak. Tartalmaz még továbbá cukrot, savakat, tannint, glicerint és vizet. A borban nagy részben borkősav található, második legfontosabb sava az almasav. Az almasav vörösborok esetében baktériumok hatására tejsavvá alakul, innen kapja néhány borfajta jellegzetes vajas zamatát. A tannin (csersav) a szőlő héjából és magjából ázik ki. A vörösborok - a héjon érlelés miatt - magasabb tannintartalommal bírnak. Ez egyfajta fanyar ízt kölcsönöz a bornak. A glicerin a cukor erjedése során keletkezik, s ez befolyásolja a bor testességét. Cukortartalmától függően a borokat 4 kategóriába soroljuk. Száraz, félszáraz, félédes és édes.

   A szőlőt ősszel, szeptember végén szüretelik. A szüret után a fürtöket összezúzzák, vagy tapossák, hogy megkönnyítsék a préselés folyamatát. A préselés során választják külön a szilárd részeket és a szőlő levét, másnéven a mustot. Ezt hordókba töltik, ahol élesztőgombák hozzáadásával megindítják az alkolholos erjesztést. Az erjedés befejeztével a bort seprőtelenítik, tehát átfejtik egy másik hordóba. Leggyakrabban reduktív technológiával készült borok kerülnek friss fogyasztásra. Erjesztésük acéltartályokban történik, alacsony hőmérsékleten. A könnyű, friss fehérborok egy éven belül fogyaszthatóak, az édesebb nemes borok évtizedeken át érlelődhetnek.

 A gasztronómiában is előtérbe kerültek ezek a lágy, gyümölcsös borok, melyek könnyed, diétás ételekhez ajánlottak.

  A jó minőségű fehérborokat 14°C-os hőmérsékleten fogyasszuk!


A termékek részletes infomációjáért és fotójáért kattintson a termék nevére
Eger
0,75 l
1 490 FtAkciós
Olaszország
0,75 l
2 350 FtAkciós
Szekszárd
0,75 l
1 590 FtAkciós
Balatonfüred-Csopak
0,75 l
1 990 FtAkciós
Balatonfüred-Csopak
0,75 l
2 450 FtAkciós
Balatonfüred-Csopak
0,75 l
4 890 FtAkciós
Balatonfüred-Csopak
0,75 l
1 490 Ft
Kunság
0,75 l
1 790 Ft
Portugália
0,75 l
1 890 Ft
Dél-Afrika
0,75 l
2 190 FtAkciós
  1 - 2 - 3   Következő oldal
  • ÉLETIZEK
  • www.eletizek.hu
  • 1118 Budapest
  • Rétköz utca 45.
  • Tel.: 06 20 4000 511
  • info@eletizek.hu
  • Nyitva: Minden nap 10-20 óráig